Centenar Eugen Dimitriu. Duminică, 1 octombrie 2023, ora 12.00, la Galeria Oamenilor de Seamă din Fălticeni.

În fiecare an, adulți, dar în special copii, cad victime ale uzului neutorizat de materiale pirotechnice, multe dintre ele cumpărate chiar de către părinți sau cu acordul acestora.

Multe dintre obiectele pirotehnice mici pot fi considerate foarte periculoase și vă pot răni sau chiar lăsa invalizi.

Astfel de accidente au loc din păcate în fiecare an, în special pe perioada sărbătorilor de iarnă. „Încercaţi să vă protejaţi copiii prin a nu mai cumpăra sau manevra petarde sau artificii care le pot pune viaţa în pericol.

Întrucât majoritatea incidentelor generate de materialele pirotehnice se petrec în perioada Sărbătorilor de Iarnă, având în vedere riscurile sporite la care sunt expuși în special copiii ca urmare a utilizării unor astfel de materiale, polițiștii acționează permanent pentru identificarea la timp a celor care nu respectă legislația și pun în pericol sănătatea celor mici”, ne-au transmis reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

În perioada 24 – 26 noiembrie 2022 polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase – IPJ Suceava au documentat activitatea infracțională a unor persoane cu preocupări în sfera achiziționării, depozitării, transportului și comercializării ilegale de materiale pirotehnice, în baza datelor deținute identificând în trafic două transporturi și efectuând ulterior o percheziție la o locație de depozitare a materialelor pirotehnice.

Peste o tonă de materiale pirotehnice au fost confiscate, întocmindu-se dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”.

În seara zilei de joi, 24 noiembrie, polițiștii au oprit pentru control pe DN2 E 85, un autoturism care circula pe relația Fântâna Mare-Vadu Moldovei, condus de un bărbat de 21 ani, din comuna Stolniceni-Prăjescu, judeţul Iași.

S-a procedat la verificarea habitaclului autoturismului, constatându-se că în vehicul erau transportate mai multe cutii. Întrebând conducătorul auto despre conținutul acestora, acesta a relatat că sunt petarde și artificii pe care intenționează să le folosească cu ocazia Sărbătorilor de iarnă.

În portbagajul autoturismului a fost identificată cantitatea de 94 kg. articole pirotehnice, diverse categorii, au deținute și transportate fără drept.

S-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de „orice operațiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept.”

În aceeaşi seară, polițiștii au oprit pentru control pe DN2/E85, localitatea Vadu Moldovei, un autoturism condus de către un bărbat de 48 ani, din municipiul Iași.

În urma controlului, s-a constatat că, șoferul deținea și transporta fără drept cantitatea de 137 kg articole pirotehnice diverse categorii.  

S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „orice operațiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept”. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional și pentru faptul că avea ITP expirat cu amendă 1.305 lei fiindu-i reținut certificatul de înmatriculare.

În ambele situaţii, articolele pirotehnice menţionate au fost indisponibilizate în vederea continuării  cercetarilor.   

În continuarea cercetărilor efectuate, prin administare de material probator și coroborarea datelor și informațiilor obținute investigativ, polițiștii I.P.J. Suceava – Serviciul Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase împreună cu o grupă din cadrul S.A.S. și lucrători ai Compartimentului Pirotehnic, au pus  în executare un mandat de percheziție domiciliară la locuința unui bărbat de 36 ani din comuna Baia, jud. Suceava.

Cu ocazia activităților desfășurate, polițiștii au identificat cantitatea de 806 kg articole articole pirotehnice diverse categorii deținute ilegal, cu scopul de a fi comercializate.

 Articolele pirotehnice în valoare de cca. 200.000 lei au fost ridicate in vederea continuarii  cercetărilor.   

About Author

By B.P.

%d blogeri au apreciat: