Legea care stabilește noile plafoane de preț la energie ce vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023 a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial, după ce marți a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Consumatorii de electricitate ar urma să fie obligaţi să trimită declaraţii furnizorilor pentru a beneficia de plafonarea preţului energiei electrice, a afirmat Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociatiaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER).
Potrivit sursei citate, legislaţia privind plafonarea şi compensarea preţurilor din domeniul energiei electrice este neclară şi poate produce efecte neplăcute consumatorilor casnici.
Potrivit art. 9 al noii legi de aprobare a OUG 119 din 2022, beneficiază de plafonare clienţii casnici la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă.
Legea prevede că de acest preţ plafonat se beneficiază o singură dată la un singur loc de consum.
„Noi, furnizorii, nu avem de unde să ştim dacă un loc de consum este de reşedinţă sau de domiciliu, ceea ce se poate interpreta că, pentru a beneficia de plafonare, toţi clienţii casnici trebuie să transmită furnizorilor declaraţia menţionată în lege.”
Din perspectiva furnizorilor, legea ar obliga circa 9 milioane de consumatori să trimită declaraţii furnizorilor că să beneficieze de plafonarea preţului energiei electrice.
Plafonarea va fi aplicată începând cu luna următoare depunerii cererii, ceea ce înseamnă că pentru a beneficia de plafonarea preţurilor încă din ianuarie 2023, cererea trebuie depusă până la sfârşitul lunii decembrie 2022.
Pe de altă parte, Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) spune că numărul celor care ar trebui să depună declarație pe propria răspundere este mult mai mic și este limitat la cei care au două sau mai multe locuințe. Foarte mulți vor beneficia automat de plafon pentru că se încadrează în limitele de consum”, a explicat la Digi24 Zoltan Nagy, vicepreședintele ANRE.
Începând cu 1 ianuarie 2023, clienţii cu un consum lunar mai mic de 100 kWh vor plăti un preţ final de 0,68 lei/kWh, cei care vor consuma între 101 şi 255 kWh vor avea de achitat un preţ final de 0,8 lei/kWh, cei cu un consum de până la 300 kWh – 0,8 lei pentru primii 255 kWh şi 1,3 lei/kWh pentru restul, iar cei cu un consum lunar de peste 300 kWh vor avea de plătit un preţ plafonat la 1,3 lei/kWh pentru tot consumul.