Întreruperea furnizării apei în Fălticeni: Vineri, 29 septembrie 2023, între orele 08:00 – 15:00, pentru remedierea unor defecțiuni pe str. Pleșești Gane.

Articol publicat în ziarul “Săptămâna” – nr. 12 din 10 martie 1929.

Fotografia concurentelor a fost publicată în revista “Realitatea ilustrată”, numărul 13, din 23 martie 1929.

Ora 10.15 dim. D-nii Osy Cohn-Kanys, secretarul juriului, Ed. Hoffman-Elyca, delegatul revistei “Realitatea ilustrată” și corespondentul “Adevărului” și “Dimineții” și L. Negru corespondentul “Opiniei”, se îndreaptă grăbiți spre Palatul județean, însoțiți de urările de succes făcute de cunoscuții pe cari-i întâlnesc (succes la… concurente poate).

La Prefectură, în cabinetul d-lui secr. Al. Băican, d-na prof. Maria Costescu se întreține afabil, cu două concurente cari s’au grăbit să vină mai din timp: d-rele Tuța Petrescu și Hinda Cruparu-Liteni.

Rând pe rând încep să sosească și ceilalți membri ai juriului: d. Prefect Titus Ionescu, președinte, d-nele Maria Vârnav și Nora Marinescu-Nicolescu, d-nii: Profesor Virgil Tempeanu, procuror Em. Teodoru și I.N.. Irimescu sculptorul.

Până la sosirea tuturor membrilor, tînărul corespondent al “Dimineții” se agită pe sălile populate ale Prefecturii, se plimbă nervos, chinuește mereu telefonul d-lui subprefect, întreabă când vine trenul, – (care e în întârziere) candidatele din județ, etc.

Ora 11. – S’au adunat șase candidate din cele opt înscrise. În cabinetul secretarului stau frumoasele din localitate, înconjurate de câțiva tineri funcționari, un ofițer și… un medic (venit poate, pentru  împiedica… emoțiile prea mari). În sala de ședințe a consiliului, frumusețile rustice își îndreaptă părul și îmbrăcămintea. Câteva funcționare, scot din poșete indispensabilul praf și rouge, și dreg fețele sătencelor pentru ca să fie și ele la fel cu “duduile” dela oraș (cu toate că regulamentu interzice fardul).

Ora 11 jum. Sunt prezenți toți membri juriului, afară de d. A. Gorovei. Începe defilarea concurentelor, cari sunt introduse în mod galant, rând pe rând, în cabinetul d-lui Prefect de către d. El. Hoffman, cu recomandația “Domnișoara No. cutare”. Căci în prealabil, d. Subprefect Simionescu confecționase opt numere cu…partea de sus a unui condei stricat, făcându-le cât se poate ma frumoase (cu toate că unii i-au reproșat că nu poate pune pe… hârtie, numere mari și îngroșate).

Însoțit de corespondentul “Dimineții” d. procuror Teodoru a pus câte un număr fiecărei candidate lângă umărul stâng, pentru ca să fie văzut de departe de membri juriului cari nu trebuiau să cunoască numele concurentelor.

Până la începere, membri mai tineri din juriu erau obiectu zeflemelelor celor bătrâni, venind în discuție diferite chestiuni… dificile. Așa bunăoară, unii membri nu știau cum să rezolve buclucașul articol din regulament, care spunea că <concurentele nu vor purta nici soutien gorge, nici corset și se vor bucura de o perfectă moralitate.> Întrebarea era: cum să constați toate acestea? Cu toate că doi-trei erau de părere ca d. senator Zarian (care se găsea întâmplător în cabinetul d-lui Prefect) să facă oficiul de controlor, el, om bătrân, senator, de o imparțialitate necontestată, totuși chestiunea a rămas baltă și… regulamentul n’a fost respectat.

Ora 11.40. Odată concurentele introduse, membri juriului le examinează… de departe și fiecare pune… o notă pe fițuica scrisă de dinainte.

D-na Nora Nicolescu, face instrucție cu candidatele, nu prea emoționate. Le spune să se plimbe, să zâmbească, să-și aranjeze părul într’un fel și altul, etc.

Juriul apreciază și notează.

Ora 12. Sosește d. Artur Gorovei pentru care candidatele sunt din nou introduse, după ce și mai înainte au trebuit să defileze de câteva ori pe rând, înaintea juriului. În ultimul moment mai sosește o candidată din Bogdănești, astfel că din cele nouă înscrise, se prezintă șapte. Defilarea începe d’a capo.

Ora 12.30 În sfârșit, concursul s’a terminat. Nu de-alta, dar au obosit și candidatele și mai ales… membrii din juriu.

Se procedează la facerea mediilor, dându-se citire următorului rezultat: D-ra Tuța Petrescu, media 8.75; D-ra Hinda Cruparu – Liteni, media 7.50; D-ra Ecaterina Rusu-Bogdănești, media 7.00.

Sunt din nou introduce toate candidatele, cărora d. prefect Titus Ionescu le mulțumește în numele juriului, pentru entuziasmul cu care au răspuns la apelul “Realității ilustrate”.

Ora 1. – Concursul s’a sfârșit. Membrii comisiunei înfometați mai mult ca oricând, se grăbesc să ajungă la… masă.

Cele trei candidate alese, sunt aclamate de mulțimea adunată pe sălile Prefecturii și se suie în sania pregătită la scară, împreună cu d-nii Osy Cohn, El.. Hoffman și L. Negru. <La fotograful Blumenfeld>

Pe străzi, lumea se oprește în loc și admiră cortegiul frumuseților județului Fălticeni. O concurentă exclamă, biata: <Vai, mi-e așa de foame…!>

About Author

By B.P.

%d blogeri au apreciat: