Furnizarea apei este întreruptă luni, 13.11.2023, între orele 08:30 - 15:00, pentru remedierea unei defecțiuni pe strada Nufărului. Străzi afectate: Horticolei (parțial), Spicului, Nufărului, Doboșari.

Începând de duminică, 5 noiembrie 2023, Casa Memorială Mihail Sadoveanu din Fălticeni se redeschide pentru publicul vizitator. Această casă, care a fost locuința și locul de creație al marelui scriitor Mihail Sadoveanu, a fost supusă unui proces de restaurare, parte a unui proiect integrat al Primăriei Fălticeni. Finanțarea proiectului, în valoare de 5,8 milioane de lei, a fost asigurată prin Programul Operațional Regional 2014-2020, iar lucrările au fost finalizate în acest an.

“Casa din deal,” așa cum i se mai spune, este un loc cu o semnificație aparte pentru literatura română. Aici, Mihail Sadoveanu a scris opere memorabile precum “Povestiri de seară,” “Genoveva de Brabant,” “Apa morților,” “Un instigator,” “Bordeienii,” “Priveliști dobrogene,” “Neamul Șoimăreștilor,” “44 de zile în Bulgaria,” și “File însângerate.”

Pe data de 5 noiembrie 2023, se împlinesc 143 de ani de la nașterea scriitorului.

Casa Memorială Mihail Sadoveanu a fost transformată în muzeu memorial în anul 1987 și găzduiește numeroase documente, cărți, fotografii și obiecte personale care au aparținut scriitorului. Fiecare an aduce un moment de omagiu pentru iubitorii operei sadoveniene, în luna noiembrie, în cadrul evenimentului “Zilele Sadoveanu.”

Primul eveniment cultural care va marca reintroducerea Casei Memoriale în circuitul turistic va avea loc duminică, 5 noiembrie 2023, începând cu ora 13.30. Eveninimentul este organizat de Primăria Fălticeni.

Întâlnirea va debuta cu o scurtă slujbă de pomenire a familiei Sadoveanu, oficiată de preoții invitați. În continuare, vor avea loc două lansări de carte: volumul “Bianca,” scris de autorul fălticenean Alexa Pașcu, va fi prezentat de profesorul Neculai Sturzu, iar volumul “Printre adevăruri și secrete,” scris de autorul José Micard Teixeira, o carte tradusă din limba portugheză de Irina Baciuc, va fi prezentat de poetul Sorin Poclitaru și prof. dr. Oltea Prelucă.

De asemenea, profesorul universitar Nicolae Maxim va fi onorat cu titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni și va susține un recital de flaut. Elevii Școlii Gimnaziale “Mihail Sadoveanu” vor prezenta sceneta “Dumbrava minunată,” sub îndrumarea profesorilor Mihaela Marian și Cristina Lencu. Manifestările vor continua cu vernisajul unei expoziții de pictură, avându-l ca autor pe Roman Denisa Elena, un recital al interpretului de muzică populară Alexandru Alupului și aduceri aminte despre “Sadoveanu și Rădășenii,” oferite de Maria Fântânaru, toți trei fiind elevi ai Școlii Gimnaziale “Ion Lovinescu” din Rădășeni.

Programul evenimentului include și o “Întâlnire cu prieteni de peste Prut,” unde Vasile Șoimaru, profesor universitar, scriitor și artist fotograf din Republica Moldova, va prezenta expoziția și albumul său “Pe urmele lui Mihail Sadoveanu” și volumul “Neamul Şoimăreştilor – 500 de ani de istorie,” cărți lansate și la Fălticeni.

Casa Memorială Mihail Sadoveanu din Fălticeni rămâne un punct de atracție important pentru iubitorii literaturii române și o destinație culturală de neratat pentru toți cei care doresc să pătrundă în universul scriitorului Mihail Sadoveanu și să descopere mai multe despre viața și creația sa.

About Author