Furnizarea apei este întreruptă luni, 13.11.2023, între orele 08:30 - 15:00, pentru remedierea unei defecțiuni pe strada Nufărului. Străzi afectate: Horticolei (parțial), Spicului, Nufărului, Doboșari.

Televiziunea Intermedia, în colaborare cu Teatrul ”Matei Vișniec” Suceava și Institutul Român de Oncologie Iași (IRO), se pregătește să găzduiască a IX-a ediție a evenimentului “Oprește cancerul de col uterin!”, programat pentru data de 17 noiembrie, Ziua Globală de Eliminare a Cancerului de Col Uterin.

În cadrul acestei zile de sensibilizare, caravanele IRO Iași vor oferi testări gratuite Babeș-Papanicolau, teste HPV și mamografii pe tot parcursul zilei, în fața Teatrului Municipal din Suceava. Un apel special este adresat femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani pentru testarea Babeș-Papanicolau, între 30 și 64 de ani pentru testarea HPV, și femeilor cu vârste între 50 și 69 de ani pentru mamografii gratuite. Documentele necesare includ buletinul și o copie a acestuia.

Seara va continua cu spectacolul-lectură “Cu frica în sân”, de Laura Ivăncioiu, regizat de Cosmin Panaite, la Teatrul Municipal ”Matei Vișniec” Suceava, începând cu ora 17:00.

La 17:50, sala se va transforma într-un forum dedicat confruntării cu cancerul de col uterin, cu invitatul special Mirela Grosu, manager al Institutului Oncologic Iași. Conferința va aborda două campanii importante pentru sănătatea femeilor: testări gratuite Babeș-Papanicolau și HPV, precum și mamografii gratuite. Alături de Mirela Grosu, vor vorbi și personalități medicale notabile precum Sorin Hâncu, președintele Colegiului Medicilor Suceava, și Laura Coca, coordonatorul județean al programului de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col.

Evenimentul va culmina cu un mini-recital de evergreen-uri susținut de artistul local Alin Cimpoiași, programat pentru ora 19:30. Participarea la eveniment este gratuită, însă donațiile sunt binevenite pentru sprijinirea financiară a pacientelor bolnave de cancer.

„Poate fi cumpărat, prin participarea la o licitație care va fi organizată în timpul evenimentului, un tablou realizat de o artistă talentată, Marina Pișta. Aceasta a donat o pictură specială, sub forma unui portret al unei femei suave, în sprijinul acestei nobile cauze. (lucrarea este imaginea campaniei de anul acesta, o regăsiți pe afiș; preț pornire licitație: 300 de euro). De asemenea, se pot face donaţii, toți banii strânşi ajungând la o bolnavă care are probleme financiare”, a transmis jurnalista Adriana Dascălu Bulină,fostă bolnavă.

Jurnalista Adriana Dascălu Bulină va modera evenimentul împreună cu Angela Zarojanu, managerul Teatrului ”Matei Vișniec”. În final, clădirea teatrului va fi iluminată în turcoaz, simbolizând lupta împotriva Cancerului de Col Uterin.

Cancerul de col uterin rămâne una dintre cele mai frecvente forme de cancer la femeile cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani, iar România se confruntă cu o mortalitate ridicată în această privință. Evenimentul are scopul de a educa și sensibiliza comunitatea cu privire la importanța depistării precoce a acestei maladii și de a promova măsurile preventive, inclusiv vaccinarea împotriva HPV și programe de screening eficiente.

About Author