Furnizarea apei este întreruptă luni, 13.11.2023, între orele 08:30 - 15:00, pentru remedierea unei defecțiuni pe strada Nufărului. Străzi afectate: Horticolei (parțial), Spicului, Nufărului, Doboșari.

În perioada 19 februarie-19 martie 2024, Iași devine epicentrul artei contemporane autohtone, găzduind cel mai amplu proiect național dedicat sculpturii contemporane – „Luna Sculptorilor Români” (LSR), ediția a IV-a. Realizat de Ateneul Național din Iași, acest eveniment aduce în lumina reflectoarelor peste 350 de opere de artă, evaluată la peste 1.000.000 de euro, semnate de 113 autori moderni și contemporani.

Una dintre cele mai așteptate expoziții din cadrul acestui eveniment este „IRIMESCU 121”, organizată în parteneriat cu Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni. Această expoziție omagială, care va avea loc pe data de 27 februarie, la Muzeul Unirii din Iași. Evenimentul marchează ziua de naștere a marelui sculptor fălticenean, Ion Irimescu, de la a cărui naştere se vor împlini 121 de ani chiar în ziua desfăşurării evenimentului. Intrarea este liberă pentru toți iubitorii de artă.

Opera lui Ion Irimescu, spectaculoasă, traversează epoci și regimuri. Supranumit „sculptor de suflete”, Irimescu reușește să transpună în sculpturile sale idei, sentimente și aspirații umane universale, invitând privitorul să exploreze profunzimile sufletului și să atingă o conexiune spirituală.

Expoziția „IRIMESCU 121” va fi curatoriată de scriitorul Grigore Ilisei și va oferi publicului o incursiune fascinantă în universul artistic al lui Ion Irimescu. Vor fi expuse 18 lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă „Ion Irimescu” de la Fălticeni. Este vorba despre următoarele sculpturi: Fată citind, Orfeu, Ocrotire, Mama cu copilul, Astronom, Povară, Buna Vestire, Clepsidra, Muzică, Muzica – Fata cu mandolină, Xenia, Domniţa, Clepsidra IV, Mihai Eminescu, Elegie, Nicolae Iorga, Moise II, Fete cântând. Consiliul Local Fălticeni a aprobat costurile pentru transportul operelor de artă între Fălticeni şi Iaşi.

Este prima dată când un număr atât de mare de lucrări vor fi părăsi temporar expoziţia permanentă de la Fălticeni. În anul 2013, într-o expoziţie organizată tot la Iaşi, au fost expuse 8 lucrări de artă ale maestrului Ion Irimescu.

Printre temele predilecte abordate de Ion Irimescu în creația sa se numără dragostea maternă, muzica și o multitudine de subiecte istorice, filozofice și religioase. Stilul său original și inconfundabil atrage atenția privitorului și îl invită să descopere sensurile profunde învăluite în formele plastice.

Donând o parte reprezentativă a operei sale orașului său natal, Ion Irimescu îi conferă acestuia o aură de noblețe spirituală, asemănătoare gestului lui Dante și Michelangelo pentru Florența lor. Astfel, expoziția „IRIMESCU 121” devine nu doar un omagiu adus marelui artist, ci și o ocazie de a reafirma importanța și impactul artei în societatea contemporană.

About Author

2 thoughts on “Ion Irimescu 121: Expoziție omagială la „Luna Sculptorilor Români””

Comments are closed.

Descoperă mai multe la FĂLTICENI ONLINE

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Descoperă mai multe la FĂLTICENI ONLINE

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura