Home Educație Noi experiențe de învățare pentru elevii Colegiului Tehnic “Mihai Băcescu” Fălticeni, în cadrul unui proiect european finanțat prin Programul Erasmus+

Noi experiențe de învățare pentru elevii Colegiului Tehnic “Mihai Băcescu” Fălticeni, în cadrul unui proiect european finanțat prin Programul Erasmus+

by A.S.
0 comment

În săptămâna 30 august – 3 septembrie 2021, șase elevi ai Colegiului Tehnic “Mihai Băcescu” din Fălticeni (Adam Dumitrița, Andone Alexandru, Cora Rebecca, Scripcaru Viviana, Șodolescu Ștefan, Șoptelea Ștefana), coordonați de doamnele profesor Grigoraș Magdalena, Nichitoae Iulia, Trușcan Simona, au participat la primul schimb de elevi pe termen scurt, organizat de  școala  partener “Gymnázium Komenského” din localitatea Havirov Republica Cehă,  alături de  elevi din Slovacia și Polonia, în cadrul proiectului WAVES (Water, Air, Vegetation, Environment, Sustainability),  finanțat de Uniunea Europeană prin programul ERASMUS+.

Obiectivul acestui proiect este de a face cunoscut tinerelor generații de elevi că planeta noastră este în pericol și că prin acțiunile noastre cotidiene o putem salva. Poluarea, încălzirea globală degradarea calitații mediului, supraexploatarea și diminuarea resurselor naturale sunt câteva dintre problemele actuale ale omenirii.

Este important să fim familiarizați cu aceste probleme și să încercăm să le și rezolvăm. Viitorul unei planetel verzi și curate depinde de fiecare dintre noi și deci de generațiile actuale de elevi. Intreaga activitate a proiectului se desfășoară sub deviza : “Să gândim global și să acționăm local!”

Pe parcursul celor cinci zile petrecute în Cehia, activitățile s-au axat pe primele două teme cuprinse in proiect, respectiv APA ȘI AER cu accent pe prevenirea poluării.

O experiență deosebit de interesantă a fost vizitarea centralei hidroelectrice Dlouhé, unde elevii au ințeles necesitatea producerii energiei electrice fără a degrada mediul, urmată de o lecție in direct despre cum putem salva mediul, desfășurată la Centrul de recoltare diferențiată a deșeurilor din Havirov.

Un alt exemplu de bună practică oferit de gazde este o zonă industrială dezafectată, din localitatea Ostrava, transformată în muzeu interactiv.

Nu au lipsit din program elemente de cultură și istorie regională: vizită la  Betleemul Moravian – Stramberk, și castelul Truba și obiective naturale spectaculoase, precum peștera Šipka și Grădina botanică din Karvina.

În altă zi, întreaga echipă de proiect a fost primită in vizită la Primăria orașului Havirov de către domnul primar,  unde s-a discutat despre obiectivele WAVES, despre spirit civic, cetățenie; apoi elevii au participat la jocuri interactive, in aer liber.

Ultima zi a fost dedicată activităților în școala “Gymnázium Komenského” Havířov: prezentarea rezultatelor obținute în primul an de proiect, discuții, schimb de idei, proiectarea activităților viitoare.

Elevii din cele 4 țări partenere au legat prietenii, au dobândit noi cunoștințe, au trăit experiențe de neuitat și s-au întors acasă cu multe amintiri, cu idei noi ce pot fi puse in practică pentru a proteja mediul  și cu dorința de a continua activitatea în cadrul acestui proiect.

WAVES promovează VIAȚA, dar totodată înseamnă pasiune, prietenie, responsabilitate, respect reciproc.

You may also like

Fălticeni Online

Știri locale, regionale și naționale. Evenimente culturale și sportive. Foto și video reportaje.

Proiect editorial personal şi independent.

Rulează videoul

Ultimele postări

@2022 – All Right Reserved. Fălticeni Online

%d blogeri au apreciat:
98450705