Home Cultură Cenaclul literar ,,Nicolae Labiș’’ la Fălticeni

Cenaclul literar ,,Nicolae Labiș’’ la Fălticeni

by A.S.
1 comment

La Fălticeni mereu se întâmplă lucruri notabile. La Fălticeni cultura înflorește și dă roade, nu doar acum, că suntem la un pas de a ne lua la revedere de la toamnă, ci anotimp după anotimp. De curând în orașul livezilor de meri a luat naștere un cenaclu literar care și l-a ales, prin vot deschis, pe Nicolae Labiș drept patron spiritual.

Duminica trecută, la Muzeul de Artă ,,Ion Irimescu’’, s-a desfășurat cea de-a treia întâlnire a cenaclului, adunând laolaltă oameni iubitori de carte, condeie tinere sau mai cu experiență. În deschiderea ședinței de care facem pomenire a fost prezentat Statutul Asociației ,,Nicolae Labiș’’ și Regulamentul Cenaclului de către prof. Constantin Bulboacă, președinte și moderator, apoi majoritatea dintre cei prezenți au citit din propriile creații, dialogul fiind unul constructiv și plin de căldură colegială. S-au bucurat de aprecieri și poezia, și proza.

Despre poezie putem spune că a încântat sufletul și mintea celor de față cu metafore bine meșteșugite de către Ana Maria Murariu (slujitoare talentată a cuvântului, laureată la Festivalul-Concurs ,,Nicolae Labiș’’ 2021), Georgiana Gabor (profesoară cu dar și har care a insistat pe atragerea tinerilor spre cenaclu), Cristina Bărăscu (cea care ne-a convins că ,,noiembrie vindecă’’), Maria Crețu (mesageră a doamnei Margareta Labiș, sora poetului, aceasta bucurându-se că la Fălticeni ființează un cenaclu care poartă numele poetului de la Mălini) și Mihaela Pînzaru (prezentându-ne o foarte reușită traducere din limba franceză a poemului ,,Pianul lui David’’ de Jean Perrot).

Proza scurtă a fost adusă în atenția tuturor de către dna prof. Saveta Vărăreanu, cea care ne-a emoționat cu cei ,,50 de bani cât miliarde’’, împărtășindu-ne din experiența dumneaei de dirigintă la o clasă de liceu, apoi de către domnii Vasile Moroșanu și Călin Dănilă care au citit, la rându-le, din creațiile proprii, ilustrând în fața noastră două stiluri diferite: schița și eseul modern al neadaptatului social.

Ziua s-a încheiat frumos, așa cum ne-am și așteptat dealtfel, în acorduri dulci și sprințare de flaut, de aceasta fiind răspunzător dl prof. Nicolae Crețu, cel care a interpretat ,,Scena Pastorală’’ de Petre Elinescu.

Trebuie să menționăm faptul că la ședința de cenaclu au mai participat activ domnii Costică Varganici, Alexandru Varganici, Gabriel Todică (vicepreședintele cenaclului) și Alexandru Cojocariu (secretar).

Fie ca aceste întâlniri lunare să dăinuie în timp, cu multă sănătate și inspirație pentru toți iubitorii de cuvânt!

Lenuța Rusu

GALERIE FOTO – FĂLTICENI ONLINE

You may also like

1 comment

Lupu Rodica 29 noiembrie 2021 - 6:57

Felicitari tuturor!
Doresc sa ma inscriu in cenaclul “Nicolae Labis”.

Comments are closed.

Fălticeni Online

Știri locale, regionale și naționale. Evenimente culturale și sportive. Foto și video reportaje.

Proiect editorial personal şi independent.

Rulează videoul

Ultimele postări

@2022 – All Right Reserved. Fălticeni Online

%d blogeri au apreciat:
98450705