Home Cultură O nouă întâlnire a Cenaclului “Nicolae Labiş” din Fălticeni

O nouă întâlnire a Cenaclului “Nicolae Labiş” din Fălticeni

by Rusu Lenuţa
0 comment

Așa după cum ne-au obișnuit, membrii Cenaclului literar ,,Nicolae Labiș’’ Fălticeni s-au adunat în ședința lunară de la începutul lui martie pentru a sluji condeiul și artele. Desfășurată la Colegiul Național ,,Nicu Gane’’, ședința a început cu un moment de reculegere în memoria celor care și-au pierdut viața în conflictul militar din Ucraina. Apoi profesorul Constantin Bulboacă a recitat poezia ,,Rugă pentru pace’’, îndemnându-i pe toți ,,să punem flori în guri de tun’’.

În prima parte au fost sărbătorite două nume importante ale literaturii române, și anume Ion Creangă, născut la 1 martie (prin citirea de către Elena Barna, elevă la Clubul Copiilor Fălticeni, a unui material ce a descris pe scurt șederea povestitorului la Fălticeni, pe când era înscris la școala de catiheți), cât și  Nichita Stănescu, prin prezentarea de către prof. Mihaela Pânzaru a unui interviu cu renumitul poet. Vasile Moroșanu a dat citire unei interesante povestiri cu și despre Nichita Stănescu, întrebarea retorică fiind ,,Domnule, de ce faci crime?’’, adică de ce mereu este ucis cuvântul? Teona Drăgușanu, ca o pată de culoare,  a venit cu o recitare aparte, întregind astfel momentul Nichita.

Temele acestei întâlniri din luna lui mărțișor au fost mama și pace. Costel Befu a transmis emoție prin versurile sale ,,N-aș fi crezut, mamă’’, ,,Mi-e dor de tine, mamă’’, pentru că, din păcate, uneori mamele ne părăsesc definitiv chiar de 8 martie. În același ton, Ana Maria Muraru pune întrebări adânci celei mai dragi ființe de pe pământ: ,,Mami, de ce trebuie să pleci?’’ Prof. dr. Rodica Lupu, cu ochii scăldați în lacrimi, a recitat poezia ,,Pustiu și trist’’, iar Cristina Bărăscu, cu vădită emoție a vorbit despre mamele ce fug cu pruncii în brațe din calea războiului, recitând poezia ,,Mamă’’ a Radmilei Popovici: în aceste vremuri nebune și reci ,,De sărbătoare nu-i timp’’. Rămâne ca toți cei care scriu să ,,ne ridicăm cuvântul scut’’. Alexandru Cojocaru, secretarul cenaclului, a recitat din creația proprie o poezie modernă, presărată cu imagini interesante și deloc banale, atrăgând astfel atenția celor de față.

Am avut marea bucurie ca în mijlocul nostru să fie și Codrin Bența, director al Colegiului Național ,,Nicu Gane’’, gazda noastră, care a invitat pe membrii cenaclului în mijlocul elevilor, căci doar prin educație putem răzbate, deoarece ,,sănătatea unui popor înseamnă să aibă elevi bine educați’’.

De asemenea, alături ne-a fost și dl prof. Constantin Târziu, autor a 14 cărți, acesta din urmă lansându-și cu această ocazie cartea ,,Reflecții’’, de curând apărută de sub tipar. Au vorbit despre carte subsemnata, doamna profesoară Saveta Vărăreanu, impresionată de personajul Ambrozie, făcându-i succint o caracterizare. Dumneaei a transmis și un gând de recunoștință al unor foști elevi către dl prof. Târziu, apoi a dat citire povestirii ,,Vrăbiuța’’, dedicată strănepotului său Lucas. Autorul, în cuvântul său, precizează că ceea ce a făcut toată viața, a făcut din inimă, ,,nu din ambiție, nu pentru a ajunge cunoscut, ci pentru a sluji satul și istoria, deoarece foarte important este să învățăm pentru a nu ne pierde.’’

Întâlnirea din prima lună de primăvară a fost presărată cu momente artistice apreciate de cei prezenți: Anița Drăgan, elevă la Clubul Copiilor Fălticeni, a interpretat cântecul ,,Jos pălăria pentru femei’’, Grigore Gafencu a interpretat la nai ,,Ave Maria’’ de Schubert și ,,Balada’’ lui Ciprian Porumbescu, iar Andrei Ciocârlan a primit aplauze sincere pentru cântecul ,,Codrule, pe-a ta cărare’’. Prof. Constantin Bulboacă subliniază faptul că în Baladă și în acest cântec popular se adună laolaltă parcă toată ,,durerea și mândria neamului românesc.’’

GALERIE FOTO

You may also like

Fălticeni Online

Știri locale, regionale și naționale. Evenimente culturale și sportive. Foto și video reportaje.

Proiect editorial personal şi independent.

Rulează videoul

Ultimele postări

@2022 – All Right Reserved. Fălticeni Online

%d blogeri au apreciat:
98450705