În perioada 11-15 mai 2023, corul mixt pe patru voci „Învierea” al Catedralei din Fălticeni, dirijor pr. Claudiu Hariuc, a susținut mai multe miniconcerte de cântări religioase și cântece populare din toate zonele țării în mai multe localități din Italia: Arona, Torino, Rivarolo Canaveze și Saluzzo. Activitățile au fost organizate sub binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei de la Roma.
Joi seara membrii corului au poposit la Arona, loc minunat cu impunătoarea și eleganta Mre Arona și cu superbul lac Maggiore. Locul ne-a întâmpinat cu ploaie binefăcătoare pământului, cu verdeață luxuriantă și cu un cadru de poveste.
Vineri, 12 mai, bucuria a fost cu atât mai mare, cu cât, pe lângă vizitarea orașului Milano, coriștii au poposit și la Domul din Milano. Seara, corul ,,Învierea’’ din Fălticeni a susținut un program de cântări religioase la parohia ,,Înălțarea Sfintei Cruci’’ din Torino. Doamne, buzele mele, Îngerul a strigat, Până când, Doamne, Hristos anesti (varianta în limba greacă a cântării ,,Hristos a înviat’’), Iubi-te-voi, Doamne, sunt doar câteva titluri din miniconcertul susținut. Emoțiile au fost mari, ochii celor din public s-au umezit de lacrimi, accentuîndu-se dorul de casă, de cei rămași în țară.
Ziua de sâmbătă a fost una plină, grație dnei Rodica Manciu de la RadioProDiaspora din Torino, cea care a însoțit corul într-un tur al orașului Torino, oraș istoric generos în puncte turistice. La Domul din Torino coriștii au cântat în fața raclei în care se află Giulgiul (Sindone) Mântuitorului. După masă corul a susținut un miniprogram de cântări religioase și cântece populare în l
ocalitatea Rivarolo Canaveze, acolo unde românii i-au așteptat îmbrăcați în minunatele cămăți populare românești. Aceste cămăși populare, pe care românii din comunitățile din Italia le-au luat cu ei în bagaj când au plecat de acasă, sunt o bucată din România lor rămasă departe. Cântece precum ,,Așa-i românul’’, ,,Mama’’ sau ,,Cântă cucu-n Bucovina’’ au născut emoție, lacrimi, îmbrățișări. Au mărturisit că ,,de Paști nu am putut merge acasă, în România, dar iată că a venit casa la noi prin corul dumneavoastră’’.
Prieteniile s-au închegat și mai cu folos în jurul borșului românesc și a găluștelor pregătite de gospodinele care ne așteptau. Seara a fost una specială, o seară a dorului. 13 mai fiind Ziua Dorului, nici că putea fi mai nimerit, decât o șezătoare.
La Centrul Cultural și Etnografic ,,Casa Berlovan’’ din Torino, corul ,,Învierea’’ a susținut un program artistic folcloric de cântece populare românești din toate zonele țării noastre, deoarece în comunitățile de români din Italia trăiesc și muncesc români din toate zonele: Moldova, Ardeal, Oltenia, Muntenia.
Gazdă ne-a fost grupul ,,Șezătoarea’’ coordonat cu dăruire de inimoasa dnă Rodica Manciu căreia îi adresăm calde mulțumiri. Programul a început cu acel cântec cunoscut de toți ,,Ca la noi la Fălticeni’’, apoi glasurile s-au unit în cântec. Cântă cucu-n Bucovina, Bade pălărie nouă, Maramureș, plai cu flori, Bate vânt de la Oradea, Mă dusei să trec la Olt fiind doar câteva titluri din cântecele care au făcut ca dna Manciu să spună că ,,mă simt de parcă mi-au venit neamurile’’.
În finalul serii, ca o încununare, s-a vizitat Muzeul etnografic. Povești de viață brodate cu mult dor: dor de casa părintească, de pâinea mamei, de copiii rămași să-i crească rudele, de țară, de cei plecați într-o lume mai bună, cea ,,fără dor’’, cum zicea Blaga.
Duminică, 14 mai, corul ,,Învierea’’ din Fălticeni a dat răspunsurile Sfintei Liturghii la parohia ,,Sf. Mare Mucenic Procopie’’ din Saluzzo, acolo unde, de asemenea, enoriașii prezenți s-au putut bucura de cântările religioase minunate înterpretate cu inima și sufletul de către coriști. Strămoșescul ,,La mulți ani!’’ din încheierea programului a cules aplauze, zâmbete printre lacrimi, bucurie și speranță.
Ne-am scuturat trupurile de oboseală și am păstrat în trăistuțe doar bucuria nemărginită de a fi întâlnit oameni atât de calzi. Sperăm că le-am mângâiat sufletele cu vocile noastre și cu graiul nostru românesc.