Întreruperea furnizării apei în Fălticeni: vineri, 22.09.2023, între orele 08:00 – 15:00, pentru realizarea unui branșament pe str. Ana Ipătescu. Vor fi afectaţi consumatorii de pe strada Ana Ipătescu (parțial), Muncii, Plt. Iordache. Unități: Magazin ”Roxana”.

Solicită ordinul deprotecție dacă ești victima violenței intrafamiliale! Județul Suceava confruntat cu creșterea alarmantă a incidentelor

În primele opt luni ale anului 2023, în județul Suceava au fost înregistrate 1296 de fapte de violență în familie. Cu aproape 700 dintre acestea semnalate în mediul rural. Faptele predominante au fost loviri și alte acte de violență (864 cazuri) și amenințări (134 cazuri).

Majoritatea incidentelor (944) au avut loc în domiciliul victimelor, punând în evidență pericolul continuu la care sunt supuși aceștia.

În această perioadă, polițiștii au fost nevoiți să emită nu mai puțin de 177 de ordine provizorii de protecție. Aproape dublu față de aceeași perioadă din anul precedent. De notat este faptul că în 123 de situații s-a dispus evacuarea temporară obligatorie a agresorului din locuința comună.

Ordinul de protecție provizoriu poate fi emis pe loc de către polițiști și are o durată maximă de cinci zile. Acesta conține o serie de măsuri importante, precum evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, reintegrarea victimei sau a membrilor familiei acesteia în locuința comună, precum și interdicții stricte privind contactul cu victima.

Încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse în cadrul ordinului de protecție provizoriu constituie o infracțiune, pedepsită cu închisoare între 6 luni și 5 ani.

În situația în care agresorul evacuat temporar nu dispune de altă sursă de cazare, acesta va fi îndrumat către centrele rezidențiale sau adăposturile de noapte pentru persoanele fără adăpost.

Obligațiile și interdicțiile dispuse prin ordinele de protecție provizorii devin efective imediat după emitere, fără trecerea vreunui termen.

Dacă procurorul decide că măsurile de protecție trebuie menținute, acestea se prelungesc automat până la finalizarea procedurii judiciare pentru emiterea unui ordin de protecție definitiv.

Victimele violenței în familie sunt îndemnate să solicite ajutor și protecție. Există resurse și instituții dedicate pentru sprijinirea lor. Se poate apela serviciul de urgență 112 sau se pot adresa unității de poliție locală. De asemenea, există centre de consiliere și organizații neguvernamentale care oferă suport și servicii juridice.

Violența în familie trebuie să fie condamnată și combătută, iar victimele trebuie să știe că au drepturi și că există o rețea de sprijin pentru ele.

About Author

%d blogeri au apreciat: