Furnizarea apei este întreruptă luni, 13.11.2023, între orele 08:30 - 15:00, pentru remedierea unei defecțiuni pe strada Nufărului. Străzi afectate: Horticolei (parțial), Spicului, Nufărului, Doboșari.

Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și ai Direcției de Investigare a Criminalității Economice din Poliția Română, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au confiscat aproximativ 10 milioane de țigarete, provenite din contrabandă. Operațiunea a avut loc la data de 21 septembrie, în urma a 33 de percheziții domiciliare desfășurate în mai multe județe ale țării, inclusiv Suceava, Hunedoara, Maramureș, Teleorman, Dolj și Timiș.

A fost vizată o grupare infracțională organizată cu arie de acțiune internațională. Aceasta era formată din cetățeni români și ucraineni, specializată în contrabanda cu țigarete. Gruparea s-a concentrat pe importul, comercializarea și transportul de cantități semnificative de produse accizabile, în principal țigarete, pe teritoriul României și al Uniunii Europene.

Modul în care gruparea a desfășurat operațiunile sale ilegale a fost dezvăluit în urma cercetărilor. În anul 2022, membrii acestei rețele infracționale ar fi introdus țigarete din Ucraina și Republica Moldova în România. Au fost folosite autotrenuri aparținând unor societăți de transport controlate de segmentul extern al grupării, care era compus din cetățeni ucraineni. Aceste țigarete erau disimulate printre alte categorii de mărfuri, precum bomboane sau dulciuri. După ce erau introduse pe teritoriul României, erau transportate către depozite intermediare, unde membrii grupării se ocupau de distribuție.

Un aspect notabil al acestei operațiuni ilegale era introducerea țigaretelor în România prin punctele de trecere a frontierei din județele Suceava și Tulcea. Ele erau aduse fie sub pretextul de import, sub paravanul altor mărfuri legal transportate către societăți din România, fie în regim de tranzit către alte țări din afara Uniunii Europene.

Cetățenii români din cadrul grupului infracțional aveau roluri bine definite. Aceștia identificau spații pentru transbordarea țigaretelor din autotrenuri și pentru depozitarea temporară a acestora în condiții de maximă securitate. Totodată, ei se ocupau de identificarea clienților cu potențial de distribuție semnificativă.

Pe parcursul investigațiilor, au fost efectuate prinderi în flagrant delict și percheziții domiciliare, rezultând confiscarea a aproximativ 10 milioane de țigarete provenite din contrabandă.

Mai multe autorități au colaborat în această acțiune. Brigăzile de combatere a criminalității organizate din Iași, Bacău, Alba-Iulia, Timișoara, serviciile de combatere a criminalității organizate din Teleorman și Maramureș, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din Dolj, Gruparea Mobile de Jandarmi „Alexandru cel Bun” Bacău și Autoritatea Vamală Română au oferit sprijinul necesar. De asemenea, Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română și Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. au asigurat suportul de specialitate.

Pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

About Author