Home National 119 salvează vieți de copii. Peste 9 mii de apeluri în primele trei săptpmâni de la lansarea numărului unic pentru copii

119 salvează vieți de copii. Peste 9 mii de apeluri în primele trei săptpmâni de la lansarea numărului unic pentru copii

by Fălticeni Online
0 comment

La 3 săptămâni de la lansarea numărului unic pentru copii 119 – DIN GRIJĂ PENTRU COPII, Consilier de stat Maria Mădălina Turza a prezentat o primă radiografie a funcționalității sale și a tipurilor de probleme care îi afectează pe copii.

Astfel, în perioada 5 ianuarie – 20 ianuarie 2022, la numărul unic 119 au fost înregistrate 9.265 de apeluri.

Dată fiind noutatea acestui instrument, 6.196 de apeluri au fost de verificare a funcționalității numărului.

Echipele mobile ale DGASPC au efectuat 81 de misiuni de urgență în teren, 1706 fișe de caz sunt în acest moment închise, însemnând faptul că tot atâtea situații de risc la adresa copiilor au fost soluționate prin consiliere, referire către servicii de specialitate, mediere sau intervenție în regim de urgență.

În prezent, există 1.804 cazuri în lucru (fișe deschise) la nivel național, adică  se află în derulare anchete sociale, monitorizări, servicii de consiliere și intervenție.

De asemenea, în aceiași perioadă, operatorii call-center DGASPC au efectuat 3.813 reapelări și transferuri către specialiști – consiliere/echipe mobile pentru rezolvarea situațiilor sesizate.

Principalele probleme semnalate de copiii și adulții care au apelat numărul 119 în perioada 5 – 21 ianuarie vizează abuzul fizic și emoțional, abuzul sexual, neglijarea, bullying și cerșetorie. La acestea se adaugă o serie de sesizări sau solicitări de informații în legătură cu diferite drepturi ale copiilor: tutela, eliberarea actelor de identitate, dreptul la pensie alimentară, alocație etc.

Numărul unic pentru copii 119 – DIN GRIJĂ PENTRU COPII beneficiază de o infrastructură complexă tehnică și de resurse umane: la nivelul fiecărui județ, în Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului există un birou de operatori call-center, care funcționează în regim de permanență. Peste 100 de specialiști (psihologi, asistenți sociali) fac parte din echipele mobile de intervenție, iar apelurile telefonice beneficiază de localizare, identificare și înregistrare.

De asemenea, softul pus la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații Speciale permite monitorizarea în timp real a activității operatorilor și a modalităților de soluționare a cazurilor.

Ce poate fi mai important și mai nobil decât să poți răspunde strigătului de ajutor al unui copil. Și asta face sistemul 119 – DIN GRIJĂ PENTRU COPII. Specialiștii din DGASPC sunt la capătul firului, în permanență și răspund în timp real. În doar 3 săptămâni de funcționare, avem o primă radiografie a felului în care ne putem salva copiii din situații de risc.  Ne perfecționăm în continuare, dezvoltăm acest serviciu pentru că el reprezintă o bornă de referință în reforma protecției copilului din România”, a declarat Mădălina TURZA, Consilier de Stat – Cancelaria Prim-ministrului, Coordonator Program.

Exemple de situații de risc din care au fost salvați copiii de specialiștii DGASPC

  • Adolescentă de 14 ani a apelat nr. 119 solicitând o măsură de protecție urmare a faptului că este agresată fizic de către fratele său. Mama fetei este la muncă  în străinătate, aceasta aflându-se în grija concubinului mamei. Echipa mobilă a intervenit în regim de urgență, confirmat spusele fetei și a dispus plasamentul în regim de urgență într-o unitate rezidențială, măsura fiind revocată după 4 zile deoarece în urma contactării mamei, aceasta a revenit în țară și a preluat minora.
  • S-a semnalat situația unui copil în vârstă de 12 ani care în timpul orelor școlare a fost depistat de un cadru didactic având asupra sa o lamă, cu intenția de a-și provoca răni. Operatorul call-center a recomandat și îndrumat apelantul și personalul școlii pentru securizarea minorului până la deplasarea echipei mobile. Se efectuează anchetă socială, consilierea copilului și a familiei și este monitorizat cazul.
  • Adolescentă de 15 ani a avut o relație cu un tânăr major. Acest tânăr a determinat-o să îi trimite fotografii și a amenințat-o că distribuie fotografiile pe rețelele de socializare dacă nu continuă relația. Fata s-a opus solicitării tânărului, iar acesta a trimis fotografiile unor membrii din familie și a continuat să o amenințe. Apelul la 119 a fost făcut de o rudă. A fost sesizată poliția, a fost contactată minora, s-a întocmit dosar penal, minora beneficiază de consiliere psihologică și monitorizare. 
  • Copil agresat fizic în cadrul școlii de către director. Cazul a fost semnalat de o profesoară care a asistat la eveniment. Echipa mobilă s-a deplasat în regim de urgență, a fost realizată evaluare inițială (copilul necesită consiliere psihologică, evaluare privind posibila încadrarea într-un grad de handicap etc.) și cazul a fost referit către serviciile de specialitate, urmând a fi luate măsuri legale cu privire la fapta directorului.

Numărul 119 este destinat semnalării cazurilor de abuz, exploatare, neglijare  copilului și este parte integrantă din Programul Național de Suport al Guvernului pentru copiii, în contextul pandemiei de Covid 19 – DIN GRIJĂ PENTRU COPII, adoptat prin OUG. Nr. 105/2021.

Tipuri de abuz împotriva copiilor. Când sunăm la 119:

Abuzul fizic poate fi orice act de violență (accidental sau intenționat) care are ca rezultat rănirea unui copil. Acestea pot include lovirea cu pumnii, loviturile cu picioarele, scuturarea, înjunghierea, aruncarea, mușcarea, sufocarea, arderea sau lovirea (cu palma sau un obiect, cum ar fi o curea ). 

Abuzul emoțional este categoria cel mai dificil de definit și, din păcate, cel mai dificil tip de abuz de investigat. Exemplele includ critici dure, injurii sau comentarii derogatorii, rușinarea copilului, amenințări, expunerea copiilor la violență domestică.

Abuzul sexual poate include atingerea inadecvată, a fi forțat să facă sex sau să se angajeze în acte sexuale, a fi forțat să vizioneze materiale pornografice, a fi forțat să se prostitueze sau ca cineva să se expună în fața unui copil.

Neglijarea reprezintă o formă de abuz și presupune neasigurarea nevoilor de bază ale vieții, inclusiv hrană/apă, îmbrăcăminte adecvată, un adăpost adecvat sau o supraveghere adecvată. A nu primi îngrijiri medicale sau a nu fi dus la școală poate fi, de asemenea, clasificat drept neglijare.

You may also like

Fălticeni Online

Știri locale, regionale și naționale. Evenimente culturale și sportive. Foto și video reportaje.

Proiect editorial personal şi independent.

Rulează videoul

Ultimele postări

@2022 – All Right Reserved. Fălticeni Online

%d blogeri au apreciat:
98450705