Home Cultură S-a stins din viaţă artistul plastic Cezar Atodiresei. Mesajul Uniunii Artiştilor Plastici din România

S-a stins din viaţă artistul plastic Cezar Atodiresei. Mesajul Uniunii Artiştilor Plastici din România

by Fălticeni Online
0 comment

Uniunea Artiștilor Plastici din România anunţă cu profund regret plecarea spre cele veșnice a artistului și profesorului Cezar Atodiresei.

Născut pe 6 august 1954 la Drăgușeni, județul Suceava, a absolvit în 1973 Liceul de Arte Plastice „Octav Băncilă” din Iași, iar în 1986 Secția de Pictură a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, fiind șef de promoție.

În 1990 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și asistent universitar în cadrul Academiei de Arte București, disciplina Anatomie Artistică și Comparată, iar din 1992 asistent universitar la Catedra de Pedagogia Artei.

Urmează o carieră academică impresionantă, din care notăm în mod deosebit ocuparea postului de Șef al Catedrei de Pedagogia Artei (2000-2009), obținerea titlului de Doctor în Arte Vizuale (în 2006 la Universitatea Națională de Arte București, cu teza „Stadiu și finalitate în opera plastică”, coordonator prof. Univ. Dr. Mihail Mănescu), precum și numirea de două ori ca Decan al Facultății de Arte Plastice a Universității Naționale de Arte București (în 2012 și 2016).

În paralel a desfășurat o la fel de bogată și impresionantă activitate artistică și publicistică, având la activ numeroase paricipări la expoziții în țară și în străinătate, lucrări în colecții de stat și particulare din România, Spania, Polonia, Germania, Belgia, Franța sau Statele Unite, nenumărate cărți și articole apărute în prestigioase publicații de specialitate.

Toate acestea i-au adus atât admirația și respectul generațiilor de studenți pe care i-a format de-a lungul lungii sale cariere, cât și a colegilor de breaslă, ce azi îi deplâng dispariția.

S-a stins din viaţă miercuri, 2 februarie 2022.

Dumnezeu să-l odihnească!

You may also like

Fălticeni Online

Știri locale, regionale și naționale. Evenimente culturale și sportive. Foto și video reportaje.

Proiect editorial personal şi independent.

Rulează videoul

Ultimele postări

@2022 – All Right Reserved. Fălticeni Online

%d blogeri au apreciat:
98450705