Centenar Eugen Dimitriu. Duminică, 1 octombrie 2023, ora 12.00, la Galeria Oamenilor de Seamă din Fălticeni.

Conform hotărârii de guvern nr 1.074 din 4 octombrie 2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare (SGR) pentru ambalajele primare nereutilizabile (ambalaje care au fost concepute, proiectate și introduse pe piață pentru a realiza un singur ciclu sau o singură rotație, neputând fi reutilizate în același scop pentru care au fost concepute), se va aplica o garanție plătită de consumator care va fi recuperată imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în punctele de returnare.

Programul SGR a intrat în funcțiune din data de 1 octombrie 2022, iar ambalajele eligibile sunt cele primare nereutilizabile de sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse intre 0,1 L si 3 L, inclusiv cele pentru bere, mixuri de bere, mixuri de bauturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel, vinuri și spirtoase, care poartă marcajul SGR. Produsele care se pot returna pot fi cele fabricate pe teritoriul României, dar și cele importate sau achiziționate intracomunitar.

Consumatorii vor plăti o sumă distinctă, separată de prețul produsului, la momentul achiziționării unui produs ambalat SGR. Această sumă va fi restituită integral consumatorului la momentul returnării ambalajului SGR în cadrul unui punct de returnare. 

Consumatorii pot restitui ambalajul SGR în cadrul oricărui punct de returnare organizat de către comercianți, indiferent de locul din care a fost achiziționat produsul, făra a fi condiționat de prezentarea bonului fiscal.

Administratorul implementării sistemului de garanție- returnare (SGR) este RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A,  desemnat în data de 24 august 2022.

În luna octombrie va fi lansat site-ul oficial al administratorului sistemului de garanție- returnare (SGR), RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A, unde comercianții și producătorii – pentru care legea prevede participarea obligatorie la SGR – vor putea regăsi procedura de înregistrare.

„Obligația prevăzută la alin. (1) trebuie îndeplinită în termen de 90 de zile de la data publicării pe pagina de internet a autorității publice centrale pentru protecția mediului a anunțului privind desemnarea administratorului SGR.”

Astfel, comercianții si producătorii se vor putea înregistra în acest sistem până la sfârșitului lunii ianuarie 2023.

Consumatorii vor putea returna ambalaje prin sistemul SGR după această etapă de înregistrare a comercianților și producătorilor.  

În etapa de tranziție, pe rafturile magazinelor vor exista atât ambalaje cu eticheta SGR, cât și ambalaje fără. De la data intrării în funcțiune a sistemului SGR, nu vor mai putea fi introduse pe piață produse fără inscripția SGR, excepție făcând produsele deja existente în stocul producătorilor și comercianților – produse ce vor putea fi comercializate până la data de 31 decembrie 2024.

Comunicat de presă Info Cons

About Author

By B.P.

%d blogeri au apreciat: