Din anul 2010, când se împlineau 40 de ani de la dispariţia marelui actor fălticenean Grigore Vasiliu Birlic şi din convingerea că arta teatrală şi arta spectacolului merită o şansă şi în Fălticeni, Mult Stimatul Părinte Liviu Mihăilă, ajutat îndeaproape de cunoscuta actriţă Draga Olteanu Matei, a pus bazele Festivalului Internaţional de Teatru „Grigore Vasiliu Birlic“.
Fălticeniul este al treilea oraş din ţară ca număr de scriitori autohtoni după Bucureşti şi Iaşi și pe primul loc în România în privința numărului de oameni de cultură și știință de talie naţională şi recunoaştere mondială raportat, însă, la numărul de locuitori, dar lumina nu putea să strălucească dacă nu ar fi existat o personalitate care să fie promotorul tuturor personalităților ce au izvorât din pământul roditor al culturii.
Pentru a putea organiza festivalul de teatru, Părintele a înființat Asociația Fălticeni Cultural, care este singura asociație culturală din Fălticeni și organizatoarea Festivalului Internațional de Teatru pentru Tineret Gr. V. Birlic, a festivalului de muzică Fălticeni Folk , a Festivalului de Film ” Draga Film Fest”, a Balului Vienez și a concursului de recitare ”Poetul Lunii”.
Depășind 70 de ediții, Concursul de recitare ”Poetul Lunii” își datorează existența, dar și încăpăținarea supraviețuirii, unui cerc de oameni inimoși, iubitori ai vieții literar-artistice de valoare, având ca nucleu un OM ce își sacrifică fiecare minut culturii: Părintele Liviu Mihăilă.
Obiectivul Concursului de recitare ”Poetul Lunii” este promovarea elevilor talentați din Fălticeni și din orice colț din țara aceasta. Și edițiile concursului nu au fost puține.
În cei nouă ani de existență, Concursul ”Poetul Lunii” a lansat mii de elevi de toate vârstele, mici actori în devenire, dând aripi de zbor fiecărui suflețel talentat și fiecărui cadru didactic, care a așteptat să-și încurajeze elevii.
Printre invitații care duc mai departe lumina spirituală a Fălticeniului nostru drag, aprinsă cu atâta jertfă, au fost membrii juriului și prietenii colaboratori ai acestuia, oameni de valoare, care au făcut parte din juriu, care au susținut financiar acest concurs și care au permis împlinirea unui vis.
Amintesc doar pe câțiva dintre ei: artistul plastic și graficianul Radu Bercea, domnul Marinel Dănilă-fotograf, domnul profesor Neculai Sturzu, d-na prof. Andreea Ionela Dohotaru, d-na prof. Irina Ciubotaru, doamna prof. Otilia Grădinaru, doamna Cristina Bărăscu-poet.
Crezul unui mare OM de spiritualitate și cultură, în persoana Părintelui Liviu Mihăilă, s-a transformat într-o dorință continuă a tot mai mulți dascăli de a sprijini și promova cultura și arta locală și de a încuraja cât mai mulți copilași talentați.
Activitatea Domniei Sale pentru promovarea şi cunoaşterea reşedinţei de pe malul Șomuzului a modificat substanţial modul în care era perceput şi evaluat acest colț de rai, despre care Mihail Sadoveanu, zicea că: „La Fălticeni am băut apa vie a sufletului nostru românesc pe care n-am uitat-o nici până astăzi”.
Pentru a fi văzute şi admirate toate binecuvântările Domnului, prin oameni și locuri, Domnia Sa a invitat aici oameni de teatru, artiști cunoscuți, regizori de mare valoare. oameni de artă, scriitori şi publicişti, diplomaţi români şi străini, interpreți și compozitori cunoscuți.
De asemenea, a fost gazdă pentru numeroase manifestări culturale, emisiuni televizate sau radiodifuzate, menite să valorifice această zestre. A fost cel care a salvat adâncurile culturii și spiritualității locale şi le-a urcat la rangul cel mai înalt.
Fiind un erudit şi un cetăţean cu inimă fierbinte, Părintele Liviu Mihăilă, va rămâne sculptat adânc în sufletul Fălticeniului, ca un arc peste timp, care va spune urmașilor despre necesitatea jertfei omului pe altarul culturii românești.
Profesor Pavăl Luminița