Home Personalitati Falticenene Personalităţi fălticenene: Familia Stino

Personalităţi fălticenene: Familia Stino

by Fălticeni Online
0 comment

Într-o zi de 17 martie, în anul 1970, a murit Aurel George Stino.  

Familia Stino a dat orașului Fălticeni trei cărturari.

Institutorul Ion Stino a publicat prima Geografie a județului Suceava. Fiul său, George Stino, a fost profesorul lui Mihail  Sadoveanu. La rândul său, Aurel George Stino, profesor și istoric literar, traducător remarcabil, și-a dedicat activitatea ridicării culturale a orașului și studierii scriitorilor fălticeneni.

În casa care a adăpostit cele trei generaţii de cărturari (pe strada Ion Dragoslav, colţ cu strada 1 Mai), a existat una dintre cele mai mari biblioteci particulare din Moldova.

Le-au păşit pragul oaspeţi de seamă din întreaga ţară, intraţi în istoria culturii româneşti.

Domnul Stino

Un articol de: Grigore Ilisei – 23 August 2022

Părea un rătăcit cu sufletul pâclișit. Era, cred, la vremea aceea, unul din puţinii intelectuali de marcă rămaşi în târgul unde cândva subţirimile cărturăreşti, fără a fi câtă frunză şi iarbă, existau mai îndestulător decât în alte aşezări de dimensiuni similare sau chiar mai mari. Deşi era acasă la dânsul la Fălticeni (din locul acesta, se încăpăţânase cu un fel de îndărătnicie să nu plece, iar când fusese silit să o facă, revenise ca într-un Eden), Aurel George Stino lăsa impresia că-şi pierduse rădăcinile şi umbla ca un străin în ţara lui. Nu fusese unul din acei luptători de baricadă, ci o fire discretă, dar profundă, livrescă prin excelenţă, care se lupta să-şi învingă complexele provinciale şi emotivitatea ieşită din comun, ce în momente tensionate îi crea chiar dificultăţi de vorbire. Se ataşase atât de mult târgului, că făcuse din promovarea imaginii acestuia o cauză, un crez. Discursul îmbrăca uneori forme exaltate, altfel străine fiinţei sale. Îndrăgea ţinutul cu o înfocare de amant mistuitor…. citeşte articolul integral aici

You may also like

Lasă un răspuns

[script_99]

Fălticeni Online

Știri locale, regionale și naționale. Evenimente culturale și sportive. Foto și video reportaje.

Proiect editorial personal şi independent.

Rulează videoul

Ultimele postări

@2022 – All Right Reserved. Fălticeni Online

%d blogeri au apreciat:
98450705