Joi, 21.09.2023, între orele 08:00 – 15:00, pentru remedierea unor defecţiuni pe str. Plt. Ghiniță, nr.31. Vor fi afectaţi consumatorii de pe străzile: Plutonier Ghiniță, Plugari, 2 Grăniceri (parțial), Cap. Diaconița (parțial), Humorului, Spital Fălticeni (Secția TBC), Romfour, Hotel Angel Sofia, OMV Petrom, Lidl, Service Todirică, Dasti, Ultimul Leu, Alevia.

Noile reforme în domeniul învățământului, introduse în timpul verii, sunt pregătite să intre în vigoare din luna septembrie.

Pentru a clarifica detaliile și pentru a pregăti terenul pentru implementarea acestor schimbări, Ministerul Educației a propus un proiect de ordin ce vizează stabilirea unor măsuri tranzitorii. Acestea vor viza, în următoarea perioadă, atât învățământul preuniversitar, cât și pe cel superior.

Proiectul de ordin conține un calendar pentru punerea în aplicare a noilor legi în domeniul învățământului.

Reguli existente

Până la elaborarea detaliilor specifice, regulile deja în vigoare la începutul anului școlar/universitar 2023-2024 vor fi aplicate atât în învățământul preuniversitar, cât și în cel superior.

Planuri-cadru și programe școlare

Planurile-cadru și programele școlare actuale vor rămâne valabile până la modificarea curriculumului național, până la debutul anului școlar 2025-2026. Noul calendar pentru implementarea curriculumului va fi stabilit prin ordin ministerial.

Evaluare și admitere

Prevederile privind evaluarea națională, admiterea la liceu și examenul național de bacalaureat vor rămâne în vigoare conform legislației actuale la începutul anului școlar 2023-2024.

Burse

Până la data de 31 august 2023, ministrul educației va emite ordinul de aprobare a metodologiei-cadru pentru acordarea burselor de merit, sociale, tehnologice și de excelență olimpică I și II, cu aplicabilitate începând din anul școlar 2023-2024.

Mandate prelungite

Mandatele persoanelor din funcții de conducere în instituțiile de învățământ superior, precum și în structurile de conducere aferente, ce expiră înainte de 31 decembrie 2023, vor fi prelungite până la data de 31 mai 2023.

Calendar de implementare

Proiectul de ordin conține termenele pentru apariția unor acte normative esențiale, cum ar fi decizia privind transportul elevilor și aprobarea Programului Național “Vouchere Culturale pentru Elevi”.

În așteptarea noilor reforme în învățământul preuniversitar și superior, Ministerul Educației propune măsuri tranzitorii pentru asigurarea unei tranziții fluide.

Aceste măsuri vizează menținerea stabilității în educație până la finalizarea actelor normative necesare și până la implementarea completă a noilor legi.

Prin calendarul de implementare, se oferă claritate asupra termenelor-cheie și a schimbărilor ce urmează să aibă loc în sistemul de învățământ.

About Author

%d blogeri au apreciat: