Home ACTUALITATE Activități derulate prin proiecte europene la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni

Activități derulate prin proiecte europene la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni

by A.S.
0 comment

Colegiul „Vasile Lovinescu” asigură o educaţie de calitate, incluzivă, formează tineri capabili, adaptabili la schimbări pentru a face faţă în mod competitiv unui mediu global dominat de progres şi tehnologie. În contextul unui mediu globalizat este absolut necesar ca profesorii și elevii să poată valorifica toate oportunităţile de învăţare existente în țările UE.

Reluarea mobilităților în format fizic derulate prin proiectele europene din cadrul programului Erasmus+ a marcat, în lunile septembrie-octombrie, primele activități de formare și de schimb de bune practici ale acestui an școlar.

Desfășurate cu respectarea condițiilor sanitare, acestea au însemnat valorificarea eforturilor depuse în perioada școlii on-line, pentru pregătire, familiarizare cu domeniile de studiu, menținerea interesului pentru participare și perfecționare, atât a elevilor, cât și a cadrelor didactice implicate.

Astfel, dintre cele trei proiecte europene aflate în derulare la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, două deja au avut parte de experiențe transnaționale de învățare:

În perioada 27 septembrie – 9 octombrie 2021 a avut loc prima mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+, nr. 2020-1-RO01-KA102-078817, „Tehnologiile IT în specializările VET”. Cei 14 elevi de la profilul matematică-informatică au avut două săptămâni de stagiu la două firme cu profil IT din Granada, Spania. Mobilităţile VET încurajează dobândirea de cunoştinţe, abilităţi, competenţe pentru participarea activă în societate şi pe piaţa muncii.

Beneficiarii, sub îndrumarea tutorilor, au creat o platformă web cu aplicabilitate pentru stagiile de practică din domeniul Turism şi alimentaţie, unde elevii vor avea acces la materiale teoretice, cursuri de limbă străină specifice domeniului de activitate, informaţii culturale, instrumente de monitorizare şi evaluare.

Pe lângă aspectele ce țin de experiența profesională, participanții au intrat în contact cu civilizația și cultura spaniolă vizitând diferite muzee și obiective turistice din Granada, Sevilla și Malaga. Au avut, de asemenea, ocazia să folosească limba engleză, dar și limba spaniolă, atât în comunicarea profesională, dar și în planificarea și derularea activităților zilnice, de rutină.

A doua întâlnire transnațională din cadrul proiectului Erasmus+  nr.  2019-1-IT02-KA201-063264 : ”URBES – Urban Regeneration and Best Energy Saving for our Cities”,a avut loc la Fălticeni, între 26-27 octombrie 2021, cu respectarea tuturor măsurilor sanitare impuse de pandemie. Participanții la întâlnire au venit de la instituțiile partenere din: Italia (Universita Telematica Pegasso – coordonator al proiectului, LICEO ARTISTICO SABATINI-MENNA și BIENNALE DELLE ARTI E DELLE SCIENZE DEL MEDITERRANEO), Grecia (2nd Geniko Lykeio of Arta) și Turcia (KOCASİNAN ANADOLU LİSESİ). Aceștia au stabilit, împreună cu membrii echipei de proiect din România, profesori la Colegiul „Vasile Lovinescu”, aspecte importante pentru derularea proiectului (care a avut, de la prima întâlnire din noiembrie 2019, activități exclusiv on-line):

– modul de aplicare a instrumentelor de lucru deja create, prin colaborare on-line, în perioada anterioară (Curs on-line de eficiență energetică a spațiilor urbane, care va fi parcurs de elevi și profesori din fiecare școală parteneră);

– conținutul și modul de pregătire pentru activitatea de formare a profesorilor din noiembrie/decembrie 2021, ce se va desfășura în Italia, la Salerno, în organizarea a două dintre instituțiile partenere din Italia;

– calendarul și agenda activităților programate pentru anul viitor (întâlniri transnaționale pentru echipele de management și activități de învățare pentru elevi, care se vor desfășura, între lunile martie și decembrie 2022 în Turcia, Grecia, România și Italia);

– conținutul, structura, diviziunea sarcinilor de lucru și calendarul de realizare și valorificare pentru celelalte două produse intelectuale ale proiectului – „Ghid al rgenerării urbane și ambientale” și „Aplicație pentru o rută europeană”. Acestea vor fi realizate de câte un grup de minim douăzeci de elevi din fiecare școală parteneră, inspirate din realitățile urbane ale orașelor înfrățite prin acest proiect – Fălticeni (România), Salerno (Italia), Arta (Grecia) și Kayseri (Turcia) și vor fi prezentate la ultima întâlnire a proiectului, care se va desfășura în decembrie  2022;

– modul de colaborare și comunicare pentru echipele multidisciplinare în perioada dintre întâlnirile de lucru;

– priorități și strategii comune pentru activitățile de vizibilitate a proiectului și diseminare.

Toate aceste aspecte au fost corelate cu situația impusă de criza sanitară și cu posibilitățile reale de comunicare și de acțiune din țările participante la proiect.

Participanții s-au bucurat și de un scurt program de vizitare a zonei, care a cuprins câteva studii de caz analizate în Fălticeni, Suceava și Gura Humorului. S-au identificat astfel repre ale activității de învățare și formare din octombrie 2022, când elevii și profesorii lor însoțitori ne vor vizita din nou.

Calendarul de proiecte și programe europene de la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni cuprinde, pentru lunile următoare, pregătirea următoarelor deplasări ale elevilor și profesorilor pentru activități din cele două proiecte europene enumerate: următoarele fluxuri de elevi care vor beneficia de stagii de formare în străinătate, activități de învățare pentru elevi și profesori, elaborarea de materiale și instruirea pentru alcătuirea și accesarea instrumentelor de învățare on-line. În plus, un al treilea proiect european, “Cultural and Natural Treasures to be Preserved for an Inclusive and Sustainable Europe”, nr. 2019-1-ES01-KA229-064307_3  își va relua programul de mobilități în format fizic, din luna noiembrie, cu o deplasare în Italia, pentru 5 elevi și doi profesori însoțitori, care vor dezbate problema prețului electricității și a economisirii acesteia, în scopul protejării mediului înconjurător.

You may also like

Fălticeni Online

Știri locale, regionale și naționale. Evenimente culturale și sportive. Foto și video reportaje.

Proiect editorial personal şi independent.

Rulează videoul

Ultimele postări

@2022 – All Right Reserved. Fălticeni Online

%d blogeri au apreciat:
98450705