Întreruperea furnizării apei în Fălticeni: vineri, 22.09.2023, între orele 08:00 – 15:00, pentru realizarea unui branșament pe str. Ana Ipătescu. Vor fi afectaţi consumatorii de pe strada Ana Ipătescu (parțial), Muncii, Plt. Iordache. Unități: Magazin ”Roxana”.

Vasile Alecsandri este unul din poeții români foarte cunoscuți și îndrăgiți, datorită atât pastelurilor sale fără egal, cât și textelor patriotice care s-au însoțit cu acele cântece revoluționare intonate de iubitorii de neam și țară, ,,Hora Unirii’’ fiind un exemplu cât se poate de semnificativ în acest sens.

Bardul din Mircești este și autorul unor piese de teatru din spectrul comediei, ,,Coana Chirița în voiaj” și ,,Coana Chirița la Iași și în provincie” biciuind prin râs ridicolul unor personaje contemporane cu autorul.

Cine a fost, de fapt, această coană Chirița? Coana Chirița a fost o boieroaică cu moșie și conac în satul Valea Glodului (Pârâul Glodului) și a trăit la Fălticeni pe stada Sucevei, în casa pe care mai târziu a cumpărat-o familia Lovinescu.

Pe numele său adevărat Anastasia Grecianu, fiică a boierului Niculai Balș din zona Botoșani, ea s-a căsătorit cu aga Gheorghe Grecianu. Împreună au avut trei fete (Aristița, Calipsița, Agripina) și patru băieți (Guliță, Alexandru, Scarlat, Telemac).

C. Gane spunea, în ,,Fapte” (p. 971), despre Anastasia Grecianu că ,,a fost o femeie fără nici umbră de ridicol, făptură așezată, nevastă, mamă și gospodină exemplară.”

Ce l-a determinat totuși pe Alecsandri să o transforme în personajul caricatural pe nume Chirița?

Acesta s-a simțit ofensat și lovit în amorul propriu deoarece a fost refuzat ferm atunci când a cerut mâna uneia din fetele boieroaicei, Aristița. Deși era un poet cunoscut în toată țara, boieroaica Anastasia Grecianu a acționat ca o mamă ce-și iubește copiii, neabătându-se de la eticheta vremii și neacceptând ca fiica ei cea mai mare să se însoțească cu un poet.

Toți copiii familiei Grecianu s-au căsătorit ,,bine”. Venim cu două exemplificări: Gheorghe Grecianu jr. (Guliță) a devenit ginerele lui Steege, ministrul domnitorului Cuza, iar Calipsița s-a măritat cu Niculai Cananău, cumnatul lui Mihail Kogălniceanu.

Observăm, din păcate, iar Alecsandri nu este singurul, că poeții nu erau semizei, ci oameni cu aură, dar și cu păcate în același timp. El a recurs la răzbunare, sentiment puternic născut dintr-un amalgam de emoții și trăiri, dar aceasta este în beneficiul nostru, Chirița ajungând cunoscută nouă, tuturor.

Anastasia Grecianu, alias Chirița, își doarme somnul veșnic alături de soțul ei, Gheorghe Grecianu, la moșia din Valea Glodului.

Aceasta este pe scurt povestea coanei Chirița din Fălticeni și am dorit să o împărtășesc cu dumneavoastră, deoarece mi s-a părut interesantă.

About Author

%d blogeri au apreciat: